Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από την Ελλάδα μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων για το Βραβείο της ΕΟΚΕ για την Κοινωνία των Πολιτών 2018

Η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση Balkans Beyond Borders βρίσκεται μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων για το Βραβείο της ΕΟΚΕ για την Κοινωνία των Πολιτών 2018, που φέτος τιμά τις ευρωπαϊκές ταυτότητες, αξίες και πολιτιστική κληρονομιά, ως παράγοντα ενότητας για την Ευρώπη. Tο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Balkans Beyond Borders, διαγωνίζεται για το βραβείο με δύο υποψηφίους από τη Γερμανία, έναν από την Ιταλία και έναν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) επέλεξε αυτά τα πέντε εξέχοντα έργα μεταξύ 150 υποψηφιοτήτων από 27 κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που μαρτυρά τον τεράστιο ενθουσιασμό με τον οποίο η κοινωνία των πολιτών σε κάθε γωνιά της ΕΕ τιμά τις διαφορετικές ταυτότητες της Ευρώπης, προωθεί την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της και επιβεβαιώνει τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες απέναντι σε αναδυόμενες φωνές απομονωτισμού και πρόσφατα αφηγήματα που βασίζονται στο φόβο.

Ο νικητής και η σειρά κατάταξης των τεσσάρων επιλαχόντων θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ. Το χρηματικό έπαθλο των 50 000 ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων, προκειμένου να τονώσει περαιτέρω το προσανατολισμένο στην κοινότητα έργο τους.

Η Balkans Beyond Borders (Βαλκάνια χωρίς Σύνορα) είναι οργάνωση που προωθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως παράγοντα χειραφέτησης για την υπέρβαση διαφορών που είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία της περιοχής.

Το εμβληματικό της έργο είναι το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στην 9η έκδοσή του πλέον, που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, με επιλεγμένα κοινωνικά και πολιτικά θέματα ευρείας απήχησης. Περιλαμβάνει διασυνοριακές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, που συχνά περιλαμβάνουν τόσο κράτη μέλη της ΕΕ όσο και υποψήφιες προς ένταξη χώρες από τα Βαλκάνια.

Στόχος είναι η προώθηση των πολιτισμών και της δημιουργικότητας των Βαλκανίων, η στήριξη της πολιτιστικής τους ολοκλήρωσης με την Ευρώπη και η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των νέων της περιοχής. Επίσης, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμβολής και της γνώσης σχετικά με την κινηματογραφική κληρονομιά της Ευρώπης και τη νέα γενιά του βαλκανικού κινηματογράφου.

Οι άλλοι τέσσερεις τελικοί υποψήφιοι είναι (με τυχαία σειρά):

Το Οικο-Μουσείο του ιταλικού κοινωνικού συνεταιρισμού Aria Nuova: πρωτοβουλία που βοηθά ασθενείς με ψυχικές νόσους από οικιστικές μονάδες να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και κληρονομιάς και επιτρέποντάς τους εν συνεχεία να εκφράσουν δημιουργικά τις αισθητικές εμπειρίες που αποκόμισαν σε συμμετοχικά εργαστήρια, η πρωτοβουλία μειώνει την αίσθηση απομόνωσής τους και εξαλείφει φραγμούς στην κοινωνική τους ένταξη, επιβεβαιώνοντας έτσι το οικουμενικό δικαίωμα στον πολιτισμό.

Η Safe Passage, μια βρετανική οργάνωση, ανοίγει ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τα παιδιά πρόσφυγες προς προορισμούς όπου μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Στην εκστρατεία μνήμης της σχετικά με το Kindertransport, μια μαζική προσπάθεια διάσωσης της δεκαετίας του '30 κατά την οποία βρετανικές κοινότητες φιλοξένησαν παιδιά που αναζητούσαν καταφύγιο από τις ναζιστικές διώξεις, η Safe Passage εντοπίζει τις ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση και εξερευνά θέματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και αξιών με την ελπίδα να δημιουργήσει μόνιμη κληρονομιά όσον αφορά την προστασία των παιδιών προσφύγων στην Ευρώπη.

Η SWANS, γερμανική πρωτοβουλία, διοργανώνει σεμινάρια σταδιοδρομίας και ηγεσίας για πολλά υποσχόμενες πανεπιστημιακές φοιτήτριες από οικογένειες μεταναστών και για έγχρωμες γυναίκες, με στόχο να τις βοηθήσουν να βρουν τη θέση εργασίας που αξίζουν. Ελπίζει να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής αγοράς εργασίας, που θα συνάδει με τις διαφορετικές ταυτότητες και αξίες της Ευρώπης, και να χειραφετήσει αυτήν την ομάδα γυναικών που συχνά υφίστανται διακριτική μεταχείριση.

Η πρωτοβουλία Tastes of Danube – Bread Connects (Γεύσεις του Δούναβη - Το ψωμί ως συνδετικός κρίκος) – έργο της οργάνωσης Danube Networkers for Europe από τη Γερμανία χρησιμοποιεί το ψωμί ως απτή πολιτιστική κληρονομιά που ενώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς σε όλη την πολυμορφία τους. Διοργανώνοντας δραστηριότητες και φεστιβάλ αρτοποιίας ανοιχτές σε άτομα κάθε ηλικίας, εθνότητας και κοινωνικού υποβάθρου, το έργο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις κοινές πολιτιστικές ρίζες στην περιοχή του Δούναβη και την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Luca Jahier κατέστησε τον πολιτισμό μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας του, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Σχολιάζοντας το βραβείο, δήλωσε: Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομικά και οι αξίες της έχουν τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό ως παράγοντας ενότητας, ενώ η πληθώρα ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης μας καθιστά ανοιχτούς στην πολυμορφία. Αυτά τα στοιχεία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη γεφύρωση των διαιρέσεών μας και την υπέρβαση της δυσφορίας που παρέχει γόνιμο έδαφος για τον εθνικισμό.

Η ανανεωμένη έμφαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί αν φέρει αυτό που, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται η Ευρώπη: μια δεύτερη Αναγέννηση, κατέληξε ο κ. Jahier.

Ιδιώτες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορούν να διαγωνιστούν για το Βραβείο της ΕΟΚΕ για την κοινωνία των πολιτών, που το 2018, Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιορτάζει την ιστορική 10η έκδοσή του. Το βραβείο απονέμεται στις κορυφαίες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, και κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετική θεματική, η οποία καλύπτει σημαντικό τομέα των εργασιών της ΕΟΕΚ.

Παλαιότερες εκδόσεις ήταν αφιερωμένες στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα που προωθεί την ένταξη μειονεκτουσών ομάδων στην αγορά εργασίας, στην αλληλεγγύη στους μετανάστες και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Work organisation