Förenade kungariket

This page is also available in:

Den 24 december 2020 ingick EU och Förenade kungariket ett handels- och samarbetsavtal efter långa och komplexa förhandlingar. Detta avtal tillämpades provisoriskt från och med den 1 januari 2021, fram till dess att rådet och Europaparlamentet slutfört ratificeringsprocessen. I likhet med andra nyligen ingångna frihandelsavtal innehåller avtalet särskilda bestämmelser om en dialog med det civila samhället. EESK, som är en central aktör i denna dialog med det civila samhället, fattade därför beslut om den institutionella strukturen för att främja förbindelserna med Förenade kungariket och dess civila samhälle (näringsliv, fackföreningar och andra organisationer) och om ett organ för att övervaka handels- och samarbetsavtalet.

Denna nya struktur, som anpassats mot bakgrund av inte bara det ingångna avtalet och de nya förbindelserna mellan EU och Förenade kungariket utan även den senaste institutionella utvecklingen inom kommissionen, omfattar följande:

  • Uppföljningskommittén EU–Förenade kungariket, den politiska efterföljaren till uppföljningsgruppen för brexit och en EESK-kommitté där vi kan fastställa vår egen agenda och våra egna prioriteringar i syfte att tillgodose de behov som den nya verkligheten ger upphov till.
  • EU:s inhemska rådgivande grupp inom ramen för handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Förenade kungariket, det civila samhällets institutionella pelare i handelsförbindelserna mellan EU och Förenade kungariket.

Nu när de framtida förbindelserna mellan de båda parterna har fastställts genom ett så viktigt och omfattande partnerskapsavtal är kommittén fast besluten att spela sin roll för att optimera potentialen i detta avtal, särskilt i förhållande till det brittiska civila samhället. Kommittén är fast besluten att upprätthålla nära kontakter med det brittiska civila samhället efter brexit, uppmuntra dialog och utbyte samt föra in det civila samhällets organisationer i den sociala beslutsprocessen, för att på så sätt se till att de starka ekonomiska, sociala och politiska band som utvecklats under ett halvsekel av brittiskt EU-medlemskap skyddas.

Displaying 1 - 4 of 4
  • Antagna on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Dokumentreferens
    REX/574-EESC-2023
    Workers - GR II
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, Regulation (EC) No 726/2004 and Directive 2001/83/EC as well as the Commission acts based on them, apply to and in the UK in respect of Northern Ireland.

     

    EESC opinion: Specific rules relating to medicinal products for human use intended to be placed on the market of Northern Ireland
  • Antagna on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Dokumentreferens
    REX/575-EESC-2023
    Civil Society Organisations - GR III
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, a number of EU legislative acts concerning sanitary and phytosanitary (SPS) measures apply to and in the UK in respect of Northern Ireland after the end of the transition period set out in the Withdrawal Agreement.

    Accordingly, the entry into Northern Ireland from other parts of the UK of certain consignments of products of animal or plant origin, including animal food, plants for planting, machinery and vehicles for agricultural or forestry purposes and seed potatoes falls within the scope of these acts and is subject to official controls, certification requirements and prohibitions. This also applies to non-commercial movements of certain pet animals.

    EESC opinion: Specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of goods
  • Antagna on 25/01/2023 - Bureau decision date: 22/09/2022
    Dokumentreferens
    REX/563-EESC-2022-01-01
    Workers - GR II
    Ireland
    Plenary session number
    575
    -

    The general objective of the information report will be to feed into the political dialogue between the EU and UK and promote a joint reflection on their future relationship. More specifically, the information report will be transmitted to the relevant services in the European Commission, EEAS, European Parliament, and Council, as the EESC's contribution to addressing issues arising from the EU-UK Withdrawal Agreement and Northern Ireland Protocol.

    Information report: The implementation of the EU-UK Withdrawal Agreement, including the Protocol on Ireland and Northern Ireland
  • Antagna on 17/10/2018 - Bureau decision date: 18/09/2018
    Dokumentreferens
    TEN/682-EESC-2018
    Civil Society Organisations - GR III
    Ireland

     

     

    EESC opinion: Ship inspection and survey organisations with regard to the United Kingdom's withdrawal proposal
Displaying 1 - 4 of 4