Združeno kraljestvo

This page is also available in:

EU in Združeno kraljestvo sta po dolgih in zapletenih pogajanjih 24. decembra 2020 uspešno sklenila sporazum o trgovini in sodelovanju, ki se je od 1. januarja 2021 uporabljal začasno, dokler nista Svet in Evropski parlament zaključila postopka ratifikacije. Podobno kot v drugih nedavno sprejetih sporazumih o prosti trgovini so tudi v tem sporazumu posebne določbe, ki se nanašajo na dialog s civilno družbo. EESO, ki je ključni akter tega dialoga, je zato sprejel odločitev o institucionalni obliki negovanja odnosov z Združenim kraljestvom in njegovo civilno družbo (podjetji, sindikati in drugimi organizacijami) ter o organu za spremljanje sporazuma o trgovini in sodelovanju.

Ta nova ureditev, prilagojena ne le sklenjenemu sporazumu in novim odnosom med EU in Združenim kraljestvom, temveč tudi nedavnemu institucionalnemu razvoju v Evropski komisiji, vključuje:

  • spremljevalni odbor EU-Združeno kraljestvo, ki je politični naslednik skupine za spremljanje brexita in odbor EESO, v katerem lahko sami določimo svoj program in prednostne naloge, da bodo ustrezali potrebam nove realnosti;
  • notranjo svetovalno skupino EU v okviru sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, ki je institucionalni steber civilne družbe v trgovinskih odnosih med EU in Združenim kraljestvom.

Prihodnje odnose med partnerjema zdaj torej ureja pomemben in celovit sporazum o partnerstvu, zato se EESO zavezuje, da bo prispeval k čim boljšemu izkoriščanju potenciala tega sporazuma, zlasti v odnosu do civilne družbe Združenega kraljestva. EESO je odločen, da bo tudi po brexitu vzdrževal tesne stike s civilno družbo Združenega kraljestva, spodbujal dialog in izmenjavo ter organizacije civilne družbe vključil v proces sprejemanja odločitev na socialnem področju. Tako bo zavaroval močne gospodarske, socialne in politične vezi, ki so se razvile v pol stoletja članstva Združenega kraljestva v EU.

Displaying 1 - 4 of 4
  • Sprejeta on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Referenca
    REX/574-EESC-2023
    Workers - GR II
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, Regulation (EC) No 726/2004 and Directive 2001/83/EC as well as the Commission acts based on them, apply to and in the UK in respect of Northern Ireland.

     

    EESC opinion: Specific rules relating to medicinal products for human use intended to be placed on the market of Northern Ireland
  • Sprejeta on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Referenca
    REX/575-EESC-2023
    Civil Society Organisations - GR III
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, a number of EU legislative acts concerning sanitary and phytosanitary (SPS) measures apply to and in the UK in respect of Northern Ireland after the end of the transition period set out in the Withdrawal Agreement.

    Accordingly, the entry into Northern Ireland from other parts of the UK of certain consignments of products of animal or plant origin, including animal food, plants for planting, machinery and vehicles for agricultural or forestry purposes and seed potatoes falls within the scope of these acts and is subject to official controls, certification requirements and prohibitions. This also applies to non-commercial movements of certain pet animals.

    EESC opinion: Specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of goods
  • Sprejeta on 25/01/2023 - Bureau decision date: 22/09/2022
    Referenca
    REX/563-EESC-2022-01-01
    Workers - GR II
    Ireland
    Plenary session number
    575
    -

    The general objective of the information report will be to feed into the political dialogue between the EU and UK and promote a joint reflection on their future relationship. More specifically, the information report will be transmitted to the relevant services in the European Commission, EEAS, European Parliament, and Council, as the EESC's contribution to addressing issues arising from the EU-UK Withdrawal Agreement and Northern Ireland Protocol.

    Information report: The implementation of the EU-UK Withdrawal Agreement, including the Protocol on Ireland and Northern Ireland
  • Sprejeta on 17/10/2018 - Bureau decision date: 18/09/2018
    Referenca
    TEN/682-EESC-2018
    Civil Society Organisations - GR III
    Ireland

     

     

    EESC opinion: Ship inspection and survey organisations with regard to the United Kingdom's withdrawal proposal
Displaying 1 - 4 of 4