Trajnostna preskrba s hrano

This page is also available in:

Hrana je v središču našega življenja in sestavni del evropske kulture. Vendar pa hrana, ki jo uživamo, načini njene proizvodnje in količine, ki jih zavržemo, močno vplivajo na zdravje ljudi, naravne vire in družbo kot celoto:

  • Državljani, zlasti otroci, vse bolj trpijo zaradi prekomerne telesne teže in debelosti, katerih vzrok je nezdrava prehrana.
  • Kmetje in delavci ne prejemajo poštenega plačila za svoje pridelke.
  • Tretjina hrane v prehranski verigi se izgubi ali zavrže.
  • Ceno za to plačuje okolje, saj proizvodnja in poraba hrane dramatično vplivata na podnebne spremembe, izgubo biotske raznovrstnosti, onesnaževanje zraka in vode, degradacijo tal itd.

Kriza, povezana s pandemijo COVID-19, je jasen znak, da so potrebne spremembe. Med krizo je postalo očitno, da prenos hrane od vil do vilic ne sme veljati za samoumevnega, pokazala pa se je tudi medsebojna povezanost akterjev in dejavnosti v celotnem prehranskem sistemu. Pravične, vključujoče in trajnostne verige preskrbe s hrano, ki učinkovito izkoriščajo vire, v celotnem kmetijskem in živilskem sektorju so potrebne bolj kot kadar koli prej, da bi enako koristile državljanom, kmetom, delavcem in poslovanju.

EESO je že več let med glavnimi zagovorniki trajnostne in celovite prehranske politike v EU. Tak povezan in sistemski pristop je bistven za reševanje številnih in medsebojno povezanih izzivov, ki vplivajo na prehranske sisteme, omogočanje gospodarske, okoljske in družbeno-kulturne trajnosti, zagotavljanje povezovanja in skladnosti med področji politik (kot so kmetijstvo, okolje, zdravje, izobraževanje, trgovina, gospodarstvo, tehnologija itd.) ter spodbujanje sodelovanja na vseh ravneh upravljanja.

  • Adopted on 17/01/2024 - Bureau decision date: 13/07/2023
    Reference
    NAT/913-EESC-2023
    Diversity Europe - GR III
    Bulgaria
    Plenary session number
    584
    -

    EESC exploratory opinion NAT/913 - Towards the Common Agricultural Policy (CAP) post-2027: for an agricultural sector that meets economic, social and environmental needs

    EESC opinion: Promoting autonomous and sustainable food production: strategies for the Common Agricultural Policy post-2027
  • Adopted on 25/10/2023 - Bureau decision date: 25/04/2023
    Reference
    NAT/908-EESC-2023-01-01
    Diversity Europe - GR III
    France
    Plenary session number
    582
    -

    EESC opinion NAT/908 - Plants produced by new genomic techniques.

    EESC opinion: Plants produced by new genomic techniques
  • Adopted on 21/09/2023 - Bureau decision date: 25/10/2022
    Reference
    NAT/884-EESC-2023-01-01
    Diversity Europe - GR III
    Estonia
    Plenary session number
    581
    -

    EESC opinion on Revision of EU marketing standards for agricultural products.

    EESC opinion: Revision of EU marketing standards for agricultural products
  • Adopted on 13/07/2023 - Bureau decision date: 25/01/2023
    Reference
    NAT/891-EESC-2023
    Employers - GR I
    Spain
    Diversity Europe - GR III
    Ireland
    Plenary session number
    580
    -
    EESC opinion: Sustainable water management and climate emergency: circular and other solutions for the EU agri-food system in a future "Blue Deal"
  • Adopted on 13/07/2023 - Bureau decision date: 13/12/2022
    Reference
    NAT/890-EESC-2023-01-01
    Employers - GR I
    Spain
    Workers - GR II
    Spain
    Plenary session number
    580
    -

    This exploratory opinion will be an opportunity to follow up on the EESC work on sustainable food systems, address the causes of obesity as the social determinant of health and provide recommendations for promoting healthier and sustainable diets, healthy lifestyle habits and protection of vulnerable children to feed into the work of the Spanish presidency.

    EESC opinion: Measures to reduce child obesity
  • Adopted on 12/07/2023 - Bureau decision date: 19/10/2021
    Reference
    NAT/849-EESC-2023-01-01
    Diversity Europe - GR III
    Spain
    Plenary session number
    580
    -

    EESC opinion: Action plan to conserve fisheries resources and protect marine ecosystems

    EESC opinion: Action plan to conserve fisheries resources and protect marine ecosystems
  • Adopted on 14/06/2023 - Bureau decision date: 25/01/2023
    Reference
    NAT/892-EESC-2023
    Workers - GR II
    Hungary
    Plenary session number
    579
    -
    EESC opinion: Towards a European Food Policy Council as a new governance model in the future EU Framework on Sustainable Food Systems
  • Adopted on 22/03/2023 - Bureau decision date: 25/10/2022
    Reference
    NAT/888-EESC-2022-01-01
    Employers - GR I
    France
    Plenary session number
    577
    -
    EESC opinion: EU strategy on fertilisers
  • Adopted on 14/12/2022 - Bureau decision date: 14/07/2022
    Reference
    NAT/873-EESC-2022
    Workers - GR II
    Germany
    Plenary session number
    574
    -

    Considering the extent of the food security crisis and the urgency to address the issue of excessive commodity speculation, the aim of this own-initiative opinion is to analyse the current situation in more detail; gather experts' views on the impacts of commodity speculation on food price increases and food security worldwide; and provide civil society's recommendations on policy measures that are needed to address excessive price speculation and increase market transparency.

    EESC opinion: Food price crisis: the role of speculation and concrete proposals for action in the aftermath of the Ukraine war
  • Adopted on 19/01/2022 - Bureau decision date: 23/09/2021
    Reference
    NAT/844-EESC-2021
    Employers - GR I
    France
    Workers - GR II
    Germany
    EESC opinion: Food security and sustainable food systems