Trajnostna preskrba s hrano

This page is also available in

Hrana je v središču našega življenja in sestavni del evropske kulture. Vendar pa hrana, ki jo uživamo, načini njene proizvodnje in količine, ki jih zavržemo, močno vplivajo na zdravje ljudi, naravne vire in družbo kot celoto:

  • Državljani, zlasti otroci, vse bolj trpijo zaradi prekomerne telesne teže in debelosti, katerih vzrok je nezdrava prehrana.
  • Kmetje in delavci ne prejemajo poštenega plačila za svoje pridelke.
  • Tretjina hrane v prehranski verigi se izgubi ali zavrže.
  • Ceno za to plačuje okolje, saj proizvodnja in poraba hrane dramatično vplivata na podnebne spremembe, izgubo biotske raznovrstnosti, onesnaževanje zraka in vode, degradacijo tal itd.

Kriza, povezana s pandemijo COVID-19, je jasen znak, da so potrebne spremembe. Med krizo je postalo očitno, da prenos hrane od vil do vilic ne sme veljati za samoumevnega, pokazala pa se je tudi medsebojna povezanost akterjev in dejavnosti v celotnem prehranskem sistemu. Pravične, vključujoče in trajnostne verige preskrbe s hrano, ki učinkovito izkoriščajo vire, v celotnem kmetijskem in živilskem sektorju so potrebne bolj kot kadar koli prej, da bi enako koristile državljanom, kmetom, delavcem in poslovanju.

EESO je že več let med glavnimi zagovorniki trajnostne in celovite prehranske politike v EU. Tak povezan in sistemski pristop je bistven za reševanje številnih in medsebojno povezanih izzivov, ki vplivajo na prehranske sisteme, omogočanje gospodarske, okoljske in družbeno-kulturne trajnosti, zagotavljanje povezovanja in skladnosti med področji politik (kot so kmetijstvo, okolje, zdravje, izobraževanje, trgovina, gospodarstvo, tehnologija itd.) ter spodbujanje sodelovanja na vseh ravneh upravljanja.

Displaying 1 - 10 of 49

Pages

Opinion
V pripravi (updated on 02/12/2022)
Referenca: 
NAT/873-EESC-2022
Plenarno zasedanje: 
574 -
Dec 14, 2022 Dec 15, 2022

Considering the extent of the food security crisis and the urgency to address the issue of excessive commodity speculation, the aim of this own-initiative opinion is to analyse the current situation in more detail; gather experts' views on the impacts of commodity speculation on food price increases and food security worldwide; and provide civil society's recommendations on policy measures that are needed to address excessive price speculation and increase market transparency.

Mnenje strokovne skupine EESO: Food price crisis: the role of speculation and concrete proposals for action in the aftermath of the Ukraine war

Opinion
Sprejeta on 08/12/2021
Referenca: 
NAT/821-EESC-2021
Plenarno zasedanje: 
565 -
Dec 08, 2021 Dec 09, 2021

The own-initiative opinion aims to contribute to the Farm to Fork Strategy objective to stimulate sustainable food processing, wholesale, retail, hospitality and food services practices by providing the views and experience from organised civil society and stakeholders from across the food supply chain and by highlighting producers' good practices to increase the availability and affordability of healthy, sustainable food options. 

Mnenje EESO: Aligning food business strategies and operations with the SDGs for a sustainable post-COVID-19 recovery (own-initiative opinion)

Opinion
Sprejeta on 22/09/2021
Referenca: 
NAT/823-EESC-2021

The upcoming Slovenian Presidency of the EU has requested the Committee to draw up an exploratory opinion on the effective achievement of the Directive’s objectives in practice, on Member States’ best practices in regulating the agri-food chain, as well as on the steps needed so that this process does not come to a halt.

Mnenje EESO: Towards a Fair Food Supply Chain

Opinion
Sprejeta on 27/04/2021
Referenca: 
NAT/805-EESC-2020

The SUD can play a central role in the European Green Deal framework, being crucial to the Commission's Farm-to-Fork strategy for shifting to a fair, healthy and environmentally friendly food system, and complementary to both the EU Biodiversity Strategy for 2030 and the Zero Pollution Strategy.

Information report: Evaluation on Directive on the Sustainable Use of Pesticides (Information report)

Pages