Zrównoważona gospodarka żywnościowa

This page is also available in:

Żywność jest centralnym aspektem naszego życia i stanowi nieodzowną część kultury europejskiej. Zarazem to, co spożywamy, sposób wytwarzania żywności oraz jej marnowanie ma ogromny wpływ na zdrowie ludzi, zasoby naturalne i całe społeczeństwo:

  • Obywatele – a w szczególności dzieci – w coraz większym stopniu cierpią na nadwagę i otyłość z powodu niezdrowej diety.
  • Rolnicy i pracownicy sektora spożywczego nie otrzymują sprawiedliwej ceny za swoje produkty.
  • W całym łańcuchu żywnościowym traci się lub marnuje jedną trzecią żywności.
  • Destrukcyjne metody produkcji żywności i konsumpcji odbijają się na środowisku w postaci zmiany klimatu, utraty różnorodności biologicznej, zanieczyszczenia powietrza i wody, degradacji gleby itp.

Pandemia COVID-19 to sygnał alarmowy, by to zmienić. Okazało się, że realizacja koncepcji „od pola do stołu” nie jest wcale oczywista, a rolnictwo i cały system żywnościowy opierają się na wzajemnych powiązaniach różnych podmiotów i działań. Teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebne są sprawiedliwe, zasobooszczędne, sprzyjające włączeniu społecznemu i zrównoważone łańcuchy dostaw w całym sektorze rolnictwa i rybołówstwa oraz w sektorze spożywczym, aby zapewnić równe korzyści obywatelom, rolnikom, pracownikom i przedsiębiorstwom.

EKES od lat niestrudzenie domaga się zrównoważonej i całościowej polityki żywnościowej. Takie zintegrowane i systemowe podejście jest niezbędne dla sprostania wielorakim i wzajemnie powiązanym wyzwaniom, które mają wpływ na systemy żywnościowe, dla zapewnienia stabilności gospodarczej, środowiskowej i społeczno-kulturowej, dla integracji i spójności w różnych obszarach polityki (takich jak rolnictwo, środowisko, zdrowie, edukacja, handel, gospodarka, technologia itp.) oraz dla promowania współpracy na różnych szczeblach sprawowania rządów.

  • Przyjęte on 04/06/2014
    Sygnatura
    NAT/645-EESC-2014-01-01-2896
    Plenary session number
    499
    -

    Opinion on the Proposal for a Directive on the approximation of the laws of the Member States relating to caseins and caseinates intended for human consumption and repealing Council Directive 83/417/EEC

     

     

    Caseins and caseinates (category C)
  • Przyjęte on 01/04/2014
    Sygnatura
    NAT/635-EESC-2014-01-01-933
    Employers - GR I
    Spain
    Plenary session number
    498
    -

     

     

    Novel food and cloning
  • Przyjęte on 01/04/2014
    Sygnatura
    NAT/625-EESC-2014-01-01-10
    Employers - GR I
    Slovakia
    Plenary session number
    498
    -

     

     

    Promotion measures for agricultural products
  • Przyjęte on 16/10/2013
    Sygnatura
    NAT/621-EESC-2013-01-01-6207
    Plenary session number
    493
    -
    Maximum levels of radioactive contamination of food and feed (category C)
  • Przyjęte on 16/10/2013
    Sygnatura
    NAT/611-EESC-2013-01-01-4014
    Employers - GR I
    Spain
    Plenary session number
    493
    -
    Regulation on official controls
  • Przyjęte on 18/09/2013
    Sygnatura
    NAT/595-EESC-2013-01-01-2634
    Workers - GR II
    Italy
    Plenary session number
    492
    -
    There is a global increase in demand for bioenergy. This is a positive development if managed sustainably. It can contribute to several policy objectives such as agricultural and rural development, climate change mitigation and better energy access and security [...] The opinion aim to look into options for promoting sustainable production of "food and fuel", and particularly how civil society can contribute. What does the EU biofuel policy mean for European and global food security? What regulatory frameworks are necessary to make it sustainable? What support for implementation is needed? How can the competition of land-use be better managed?
    Food security and bioenergy
  • Przyjęte on 18/09/2013
    Sygnatura
    INT/705-EESC-2013-4753
    Civil Society Organisations - GR III
    Spain
    Plenary session number
    492
    -
    EESC opinion: Biocidal products
  • Przyjęte on 11/07/2013
    Sygnatura
    INT/683-EESC-2013-01-01-1697
    Employers - GR I
    Slovakia
    Plenary session number
    491
    -
    EESC opinion: Unfair trading practices / supply chain
  • Przyjęte on 10/07/2013
    Sygnatura
    NAT/599-EESC-2013-3028
    Civil Society Organisations - GR III
    Lithuania
    Plenary session number
    491
    -
    Trade arrangements/processing of agricultural products
  • Przyjęte on 14/11/2012
    Sygnatura
    NAT/580-EESC-0000-01-01-2304
    Plenary session number
    484
    -
    Opinion of the European Economic and Social Committee on the Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directive 2001/110/EC relating to honey
    EESC Opinion: Honey (amending Directive 2001/110/EC) (category C)