Zjednoczone Królestwo

This page is also available in:

Po długich i złożonych negocjacjach UE i Zjednoczone Królestwo zawarły 24 grudnia 2020 r. umowę o handlu i współpracy. Od 1 stycznia 2021 r. obowiązywała ona tymczasowo, do zakończenia procesu ratyfikacji przez Radę i Parlament Europejski. Umowa ta, podobnie jak inne niedawne umowy o wolnym handlu, zawiera szczegółowe postanowienia dotyczące dialogu ze społeczeństwem obywatelskim. EKES, który jest kluczowym podmiotem tego dialogu, podjął zatem decyzję w sprawie struktury instytucjonalnej mającej wspierać kontakty ze Zjednoczonym Królestwem i jego społeczeństwem obywatelskim (przedsiębiorstwami, związkami zawodowymi i innymi organizacjami), a także w sprawie organu monitorującego umowę o handlu i współpracy.

Nowa struktura, dostosowana w świetle nie tylko zawartej umowy i nowych stosunków między UE a Zjednoczonym Królestwem, ale również ostatnich zmian instytucjonalnych w KE, obejmuje:

  • Komitet Monitorujący UE–Zjednoczone Królestwo jako politycznego następcę grupy monitorującej ds. brexitu – organ EKES-u, w którym możemy określać nasz własny program i nasze priorytety, aby sprostać potrzebom nowej rzeczywistości,
  • wewnętrzną grupę doradczą UE w ramach umowy o handlu i współpracy między UE a Zjednoczonym Królestwem, będącą instytucjonalnym filarem stosunków handlowych między UE a Zjednoczonym Królestwem.

Teraz gdy przyszłe stosunki zostały uregulowane w tak ważnej i kompleksowej umowie o partnerstwie, EKES zobowiązuje się do odgrywania swojej roli w optymalizacji potencjału tej umowy, zwłaszcza w odniesieniu do społeczeństwa obywatelskiego Zjednoczonego Królestwa. Jest zdecydowany utrzymywać bliskie kontakty ze społeczeństwem obywatelskim Zjednoczonego Królestwa po brexicie, zachęcać do dialogu i wymiany oraz włączać organizacje społeczeństwa obywatelskiego w społeczny proces podejmowania decyzji, aby zapewnić ochronę silnych więzi gospodarczych, społecznych i politycznych, które powstały przez ponad pół wieku członkostwa Zjednoczonego Królestwa w UE.

Displaying 1 - 4 of 4
  • Adopted on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Sygnatura
    REX/574-EESC-2023
    Workers - GR II
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, Regulation (EC) No 726/2004 and Directive 2001/83/EC as well as the Commission acts based on them, apply to and in the UK in respect of Northern Ireland.

     

    EESC opinion: Specific rules relating to medicinal products for human use intended to be placed on the market of Northern Ireland
  • Adopted on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Sygnatura
    REX/575-EESC-2023
    Civil Society Organisations - GR III
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, a number of EU legislative acts concerning sanitary and phytosanitary (SPS) measures apply to and in the UK in respect of Northern Ireland after the end of the transition period set out in the Withdrawal Agreement.

    Accordingly, the entry into Northern Ireland from other parts of the UK of certain consignments of products of animal or plant origin, including animal food, plants for planting, machinery and vehicles for agricultural or forestry purposes and seed potatoes falls within the scope of these acts and is subject to official controls, certification requirements and prohibitions. This also applies to non-commercial movements of certain pet animals.

    EESC opinion: Specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of goods
  • Adopted on 25/01/2023 - Bureau decision date: 22/09/2022
    Sygnatura
    REX/563-EESC-2022-01-01
    Workers - GR II
    Ireland
    Plenary session number
    575
    -

    The general objective of the information report will be to feed into the political dialogue between the EU and UK and promote a joint reflection on their future relationship. More specifically, the information report will be transmitted to the relevant services in the European Commission, EEAS, European Parliament, and Council, as the EESC's contribution to addressing issues arising from the EU-UK Withdrawal Agreement and Northern Ireland Protocol.

    Information report: The implementation of the EU-UK Withdrawal Agreement, including the Protocol on Ireland and Northern Ireland
  • Adopted on 17/10/2018 - Bureau decision date: 18/09/2018
    Sygnatura
    TEN/682-EESC-2018
    Civil Society Organisations - GR III
    Ireland

     

     

    EESC opinion: Ship inspection and survey organisations with regard to the United Kingdom's withdrawal proposal
Displaying 1 - 4 of 4