YEYS - Press Release - School visit in Croatia

This page is also available in

Europski izbori 2019.: Učenici Druge ekonomske škole iz Zagreba iznijet će svoja stajališta na događanju Tvoja Europa, tvoje mišljenje!

Članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lidija Pavić-Rogošić posjetit će 8. veljače Drugu ekonomsku školu u Zagrebu kako bi učenike pripremila za događanje #YEYSturns10: Glasaj za budućnost!, skup mladih koji će se 21. i 22. ožujka održati u Bruxellesu.

Druga ekonomska škola u Zagrebu jedna je od trideset i tri škole iz cijele Europe čiji će se učenici okupiti u ožujku u Bruxellesu kako bi raspravljali o svojim stajalištima, nadama i očekivanjima u vezi s predstojećim europskim izborima. Iznijet će tri prijedloga koji će sadržavati najvažnije prioritete za njihovu generaciju kojima bi se Europski parlament trebao baviti. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pobrinut će se da ti prijedlozi dođu do zakonodavaca.

Prije sastanka koji će se u ožujku održati u Bruxellesu Lidija Pavić-Rogošić pripremit će učenike u dobi od 16 do 18 godina za razmjenu ideja o europskim izborima 2019. i odgovore na konkretna ključna pitanja:

  • Što bi po tvojem mišljenju trebalo učiniti da se poveća sudjelovanje birača na izborima za EP?
  • Kako u budućnosti možemo ojačati predstavničku demokraciju?
  • Koji oblici političkog angažmana postoje osim sudjelovanja na izborima za EP i kako bi se ti uključio/la u njih?

Tijekom plenarnog zasjedanja YEYS-a sudionici će glasati o tri prijedloga koje bi Europski parlament trebao uzeti u obzir u sklopu kampanje za europske izbore.

Osnovne informacije

Trideset i tri škole odabrane su za sudjelovanje u inicijativi uz pomoć elektroničkog programa za nasumičan odabir. U događanju će sudjelovati po jedna škola iz svake države članice EU-a i iz pet zemalja kandidatkinja (Albanije, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske). Za deseto se izdanje prijavio rekordan broj škola (1038 prijava).

Događanje „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) organizira Europski gospodarski i socijalni odbor, glas civilnog društva na europskoj razini. To je glavno događanje Odbora posvećeno mladima.

EGSO ovom inicijativom želi osigurati da se u postupku izrade politika EU-a saslušaju stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije.

Više detalja o inicijativi YEYS2019 dostupno je na službenoj stranici događanja, a videozapis o YEYS-u 2018. možete pogledati ovdje.

Downloads

YEYS - Press Release - School visit in Croatia