Ujedinjena Kraljevina

This page is also available in:

Nakon dugih i složenih pregovora Europska unija i Ujedinjena Kraljevina 24. prosinca 2020. uspješno su sklopile Sporazum o trgovini i suradnji. Od 1. siječnja 2021. taj se sporazum primjenjivao privremeno dok Vijeće i Europski parlament nisu završili postupak ratifikacije. Kao i drugi noviji sporazumi o slobodnoj trgovini, i taj sporazum sadrži posebne odredbe o dijalogu s civilnim društvom. EGSO, ključni subjekt u tom dijalogu, stoga je donio odluku o institucijskom ustroju za poticanje odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom (UK) i njezinim civilnim društvom (poduzeća, sindikati i druge organizacije) te o tijelu za praćenje tog sporazuma.

Taj novi ustroj, prilagođen u svjetlu kako sklopljenog sporazuma i novog odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine tako i novijih institucijskih promjena u Europskoj komisiji, obuhvaća:

  • Odbor za praćenje EU-a i Ujedinjene Kraljevine, odnosno politički nasljednik Skupine za praćenje Brexita i odbor EGSO-a u okviru kojeg možemo utvrđivati vlastiti program i prioritete kako bismo zadovoljili potrebe koje proizlaze iz novih okolnosti;
  • unutarnju savjetodavnu skupinu EU-a u okviru Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i UK-a, odnosno institucijski stup civilnog društva u trgovinskim odnosima EU-a i UK-a.

S budućim odnosima između dvaju partnera uređenima tako važnim i sveobuhvatnim sporazumom o partnerstvu, EGSO će predano raditi na optimizaciji potencijala tog sporazuma, naročito u odnosu na civilno društvo Ujedinjene Kraljevine. EGSO je odlučan održati bliski kontakt s civilnim društvom te zemlje nakon Brexita, poticati dijalog i razmjenu te uključivati organizacije civilnog društva u proces donošenja socijalnih odluka, čime će se osigurati zaštita čvrstih gospodarskih, socijalnih i političkih veza razvijenih u više od pola stoljeća članstva Ujedinjene Kraljevine u EU-u.

Displaying 1 - 4 of 4
  • Adopted on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Referentni dokument
    REX/574-EESC-2023
    Workers - GR II
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, Regulation (EC) No 726/2004 and Directive 2001/83/EC as well as the Commission acts based on them, apply to and in the UK in respect of Northern Ireland.

     

    EESC opinion: Specific rules relating to medicinal products for human use intended to be placed on the market of Northern Ireland
  • Adopted on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Referentni dokument
    REX/575-EESC-2023
    Civil Society Organisations - GR III
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, a number of EU legislative acts concerning sanitary and phytosanitary (SPS) measures apply to and in the UK in respect of Northern Ireland after the end of the transition period set out in the Withdrawal Agreement.

    Accordingly, the entry into Northern Ireland from other parts of the UK of certain consignments of products of animal or plant origin, including animal food, plants for planting, machinery and vehicles for agricultural or forestry purposes and seed potatoes falls within the scope of these acts and is subject to official controls, certification requirements and prohibitions. This also applies to non-commercial movements of certain pet animals.

    EESC opinion: Specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of goods
  • Adopted on 25/01/2023 - Bureau decision date: 22/09/2022
    Referentni dokument
    REX/563-EESC-2022-01-01
    Workers - GR II
    Ireland
    Plenary session number
    575
    -

    The general objective of the information report will be to feed into the political dialogue between the EU and UK and promote a joint reflection on their future relationship. More specifically, the information report will be transmitted to the relevant services in the European Commission, EEAS, European Parliament, and Council, as the EESC's contribution to addressing issues arising from the EU-UK Withdrawal Agreement and Northern Ireland Protocol.

    Information report: The implementation of the EU-UK Withdrawal Agreement, including the Protocol on Ireland and Northern Ireland
  • Adopted on 17/10/2018 - Bureau decision date: 18/09/2018
    Referentni dokument
    TEN/682-EESC-2018
    Civil Society Organisations - GR III
    Ireland

     

     

    EESC opinion: Ship inspection and survey organisations with regard to the United Kingdom's withdrawal proposal
Displaying 1 - 4 of 4