YEYS - Press Release - School visit in Hungary

2019-es európai választások: A budapesti II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai elmondják véleményüket
a „Te Európád, a Te szavad!” rendezvényen

Február 13-án, 15.55-kor a budapesti II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium vendégeként üdvözli Kállay Piroskát, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagját, a #YEYSturns10: Szavazz a jövőre! elnevezésű ifjúsági közgyűlésre való felkészülés részeként, amelyre Brüsszelben, március 21. és 22. között kerül majd sor.

A budapesti II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium egyike annak a harminchárom európai iskolának, amelyek most márciusban Brüsszelbe látogatnak, hogy megvitassák egymással nézeteiket, reményeiket és elvárásaikat a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. Az iskolák három javaslatot fognak előterjeszteni, melyek generációjuk legfontosabb prioritásairól szólnak, és amelyekkel az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) gondoskodni fog arról, hogy ezek a javaslatok eljussanak a jogalkotókhoz.

Kállay Piroska készíti fel majd a 16–18 éves diákokat a márciusi brüsszeli ülést megelőzően, akik készen állnak arra, hogy megosszák egymással a 2019-es európai választásokkal kapcsolatos elképzeléseket, és választ adjanak bizonyos kulcskérdésekre:

  • Véleményetek szerint mit kellene tenni az EP-választásokon való választói részvétel növelése érdekében?
  • Hogyan erősíthetjük meg a képviseleti demokráciát a jövőben?
  • Az EP-választásokon kívül milyen politikai szerepvállalás létezik, és hogyan vennétek részt ebben?
     

A „Your Europe, Your Say” ifjúsági plenáris ülésen a résztvevők szavazni fognak három olyan javaslatról, amelyeket az Európai Parlament napirendre tűz majd  az európai választásokkal kapcsolatos választási kampánya során.

Háttér:

A kezdeményezésben részt vevő 33 iskolát elektronikus sorsolás útján választották ki. A 28 uniós tagállam és öt tagjelölt ország (Albánia, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró, Szerbia és Törökország) képviseletében egy-egy iskola küldhet diákokat Brüsszelbe. A 10. évfordulóját ünneplő rendezvényre rekordszámú, 1038 jelentkezés érkezett.

A „Your Europe, Your Say!” (YEYS – A Te Európád, a Te szavad!) elnevezésű programot a civil társadalom európai szintű képviselőjének számító Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) szervezi. A YEYS egyébként az EGSZB kiemelt ifjúsági rendezvénye.

Ezzel a kezdeményezéssel az EGSZB annak biztosítására törekszik, hogy a fiatalabb nemzedék nézetei, tapasztalatai és ötletei is figyelmet kapjanak az uniós döntéshozatalban.

További részletek a 2019-es YEYS programmal kapcsolatban a rendezvény hivatalos oldalán találhatók.Itt megtekintheti a 2018-as YEYS-ről készült videót is.

Downloads

YEYS - Press Release - School visit in Hungary