Press release - School visit in Montenegro

Gimnazijalci iz Podgorice pripremaju se za put u Brisel gdje će ovog marta raspravljati o ulozi kulture u budućnosti Evrope

 

Učenici gimnazije Slobodan Škerović iz Podgorice 12. marta 2018. ugostiće člana Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Ionuţa Sibiana, u cilju priprema za skupštinu mladih „Tvoja Evropa, tvoje mišljenje“ (Your Europe, Your Say, YEYS), koja će se 15. i 16. marta 2018. održati u Briselu.

Učenici 33 škole iz cijele Evrope – 28 država članica i pet država kandidatkinja – doći će u Brisel kako bi evropskim institucijama rekli što misle o ulozi kulture u budućnosti Evrope. Smišljaće ideje, raspravljati i glasati o tri prijedloga koja će evropske institucije uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o politikama EU.

Prije sastanka u martu, Ionuţ Sibian i učenici zajednički će pripremiti odgovore na neka od ključnih pitanja o budućnosti evropske kulture:

  • Šta je evropska kultura: je li to samo skup nacionalnih tradicija ili postoje zajedničke vrijednosti koje nas sve određuju kao Evropljane?
  • Koja je uloga kulture i kulturne razmjene u životu učenika?
  • Što Evropska unija može učiniti u oblasti promocije kulture (kinematografije, muzike, plesa, književnosti, pozorišta itd.) i bolje zaštite lokaliteta kulturne baštine?
  • Koju bi ulogu mogla imati kultura u ekonomskom preporodu evropskih regiona i gradova?
  • Na koji način taj preporod može otvoriti nove mogućnosti za mlade u smislu novih radnih mjesta?

Događaj pod nazivom „Tvoja Evropa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet, glas civilnog društva na evropskom nivou. To je jedan od glavnih događaja koje Komitet organizuje za mlade. Komitet ovom inicijativom želi osigurati da se mišljenja, iskustva i ideje mlađe generacije saslušaju i uzmu u obzir prilikom izrade politike EU-a.

Ionuţ Sibian član je Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta od 2007. godine i aktivno učestvuje u radu Udruženja raznih interesa u Komitetu.

Više detalja o inicijativi YEYS2018 dostupno je na službenoj stranici događaja i u prošlogodišnjem videozapisu koji možete naći ovdje.

Work organisation

Downloads

Press release - School visit in Montenegro