Spojené království

This page is also available in:

Po dlouhém a složitém jednání EU a Spojené království úspěšně uzavřely dne 24. prosince 2020 dohodu o obchodu a spolupráci. Tato dohoda se od 1. ledna 2021 uplatňovala prozatímně, dokud Rada a EP nedokončily ratifikační proces. Tato dohoda stejně jako jiné dohody o volném obchodu stanoví zvláštní ustanovení týkající se dialogu s občanskou společností. EHSV je důležitým subjektem v oblasti tohoto dialogu s občanskou společností, a proto se rozhodl z institucionálního hlediska uspořádat vztahy se Spojeným královstvím a jeho občanskou společností (s podniky, odborovými a dalšími organizacemi) za účelem jejich posílení a rovněž vytvořil orgán pro monitorování dohody o obchodu a spolupráci.

Toto nové organizační uspořádání, které je nejen v souladu s uzavřenou dohodou a s novými vztahy mezi EU a Spojeným královstvím, ale také odráží aktuální institucionální změny v EK, zahrnuje:

  • monitorovací výbor EU–Spojené království, který politicky navazuje na monitorovací skupinu Brexit, a výbor v rámci EHSV, pro nějž můžeme stanovit vlastní agendu a priority, což umožní reagovat na potřeby vyplývající z nové situace,
  • interní poradní skupinu EU v rámci dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím, jež představuje institucionální pilíř občanské společnosti v rámci obchodních vztahů mezi EU a touto zemí.

Nyní, kdy budoucí vztahy mezi oběma partnery upravuje taková důležitá a komplexní partnerská dohoda, je EHSV odhodlán plnit svou úlohu s cílem optimálně využít potenciál této dohody, zvláště co se týče občanské společnosti Spojeného království. EHSV hodlá i po brexitu udržovat úzké vztahy s občanskou společností této země, stimulovat dialog a komunikaci a zapojit organizace občanské společnosti do procesu rozhodování v sociální oblasti, a zachovat tak silné hospodářské, sociální a politické vazby, jež byly budovány během půl století členství Spojeného království v EU.

Displaying 1 - 4 of 4
  • přijatá stanoviska on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Odkaz
    REX/574-EESC-2023
    Workers - GR II
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, Regulation (EC) No 726/2004 and Directive 2001/83/EC as well as the Commission acts based on them, apply to and in the UK in respect of Northern Ireland.

     

    EESC opinion: Specific rules relating to medicinal products for human use intended to be placed on the market of Northern Ireland
  • přijatá stanoviska on 27/04/2023 - Bureau decision date: 21/03/2023
    Odkaz
    REX/575-EESC-2023
    Civil Society Organisations - GR III
    Plenary session number
    578
    -

    In accordance with the EU-UK Withdrawal Agreement, a number of EU legislative acts concerning sanitary and phytosanitary (SPS) measures apply to and in the UK in respect of Northern Ireland after the end of the transition period set out in the Withdrawal Agreement.

    Accordingly, the entry into Northern Ireland from other parts of the UK of certain consignments of products of animal or plant origin, including animal food, plants for planting, machinery and vehicles for agricultural or forestry purposes and seed potatoes falls within the scope of these acts and is subject to official controls, certification requirements and prohibitions. This also applies to non-commercial movements of certain pet animals.

    EESC opinion: Specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of goods
  • přijatá stanoviska on 25/01/2023 - Bureau decision date: 22/09/2022
    Odkaz
    REX/563-EESC-2022-01-01
    Workers - GR II
    Ireland
    Plenary session number
    575
    -

    The general objective of the information report will be to feed into the political dialogue between the EU and UK and promote a joint reflection on their future relationship. More specifically, the information report will be transmitted to the relevant services in the European Commission, EEAS, European Parliament, and Council, as the EESC's contribution to addressing issues arising from the EU-UK Withdrawal Agreement and Northern Ireland Protocol.

    Information report: The implementation of the EU-UK Withdrawal Agreement, including the Protocol on Ireland and Northern Ireland
  • přijatá stanoviska on 17/10/2018 - Bureau decision date: 18/09/2018
    Odkaz
    TEN/682-EESC-2018
    Civil Society Organisations - GR III
    Ireland

     

     

    EESC opinion: Ship inspection and survey organisations with regard to the United Kingdom's withdrawal proposal
Displaying 1 - 4 of 4